joi

De la casa parinteasca la marile castele regale

                                Casa Parinteasca.
                                 Muzeul Satului


In 1936 lua fiinta la Bucuresti, in Parcul Herastrau, unul din primele muzee etnografice in aer liber din Romania si din lume: Muzeul Satului.

In anii `30, in Europa, existau doar doua muzee in aer liber: Muzeul Skansen din
Stockholm (Suedia, 1891) si Muzeul Bigdo din Lillehamer (Norvegia ). In tara noastra, la vremea respectiva, isi avea deschise portile, pentru public, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Parcul "Hoia", de la Cluj, fondat in 1929 de catre profesorul Romulus Vuia.
In muzeul satului sunt prezentate primele case din toate colturile tarii.

Deschiderea oficiala a Muzeului Satului a avut loc la 10 mai 1936, in prezenta regelui Carol al II-lea si a mamei sale Regina Maria, iar pentru public, cu o saptamana mai tarziu, 17 mai 1936. In discursul inaugural, profesorul D. Gusti sublinia ca Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" este un muzeu original, care nu a fost creat dupa modelul muzeelor in aer liber existente la acea vreme in Europa. Concepand Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" ca un muzeu sociologic, Gusti si colaboratorii sai au considerat ca misiunea acestuia era de a infatisa vizitatorilor realitatea, viata satului, asa cum era ea traita de taranul roman. De aceea, Gusti va aduce periodic, sa locuiasca, in casele din muzeu, familii de tarani din satele de origine a monumentelor, la inceput chiar pe fostii proprietari, ca in cazul casei de la Goicea Mica. Acesti "locuitori" au venit la Bucuresti cu tot ceea ce era necesar traiului, inclusiv cu pasari si animale. Gusti nu a prevazut insa urmarile acestei socializari: degradarea monumentelor si a obiectelor muzeale, prin utilizarea lor intensa, in conditiile in care, la vremea respectiva, nu existau tratamente corespunzatoare de conservare si restaurare a patrimoniului. Sub aceasta infatisare socializata, Muzeul Satului - sinteza a tot ceea ce era tipic pentru satul romanesc traditional - trebuia sa constituie ,,0 adevarata scoala de cunoastere si de iubire a satului si taranului nostru". Misiunea muzeului era de a servi cunoasterii realitatilor satului, cu alte cuvinte informarii si educarii expozitii, conferinte etc.).
publicului. La acea vreme, aceste functii se concretizau aproape in exclusivitate prin formele clasice ale limbajului muzeal (expozitii, conferinte etc.).
Patrimoniul din expozitia in aer liber se imbogateste, ajungand la un numar de 62 de complexe de arhitectura populara (fata de cele 33 din 1936), cu 223 de constructii (40 de case, 165 de anexe gospodaresti, 3 biserici, 15 instalatii tehnice si ateliere mestesugaresti), insumand un inventar de 17.000 obiecte. Intre monumentele achizitionate din teren se numara gospodarii si case din zonele Suceava, Vaslui, Valcea, Constanta, Alba, Hunedoara, Maramures etc.

Pe langa patrimoniul din expozitia in aer liber si din colectii , muzeu detine si un begat fond documentar de o imestimabila valoare istorico-etnografica. Acest fond este alcatuit din colectii de manuscrise, studii, schite, desene, relevee, planse, clisee pe sticla, filme, negative alb-negru si color, fotografii, ce provin atat din cercetarile pe teren ale echipelor de monografisti care au contribuit la fondarea Muzeului Satului cat si din investigatiile ulterioare.. Intre cele mal importante colecii de astfel de documente se numara cele datorate lui D. Gusti,L. Apolzan, Gh. Focsa, R. Vuia, arh. Fl. Stanculescu, arh. A. Gheorghiu etc. Pentru toate acestea - patrimoniu de monumente, colectii de obiecte si fonduri documentare - muzeul aplica un sistem modern.
De asemenea, nu putem trece cu vederea nici faptul ca, de-a lungul anilor, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" a acordat sprijin pentru organizarea unor noi muzee si sectii de etnografie din tara (Sectia de etnografie a Muzeului din Alexandria, a Muzeului Unirii din Alba Iulia etc.). El a avut un rol fundamental si in dezvoltarea retelei muzeelor in aer liber din Romania precum si in realizarea primului muzeu de acelasi profil din Republica Moldova (Chisinau).
Muzeul satului este unul dintre cele mai frumoase comori ale tari noastre.
          
                                Castele cunoscute din Europa.  Castelul Chillingham, Northumberland, Marea Britanie
                        
Despre acest castel cele mai interesante legende sunt acelea ca ar fi bantuit.
Castelul Chillingham datează din anul 1200, a aparţinut familiei Earl Grey şi este cunoscut drept cel mai bântuit castel din lume. Se spune că sunt mai multe fantome care îşi fac veacul în acest castel, însă cel mai terifiant dintre ele este „Băiatul albastru”, care a pus stăpânire pe Camera Roz. La miezul nopţii se pot auzi urlete de durere dintr-un perete al camerei. Când încetează urletele, apare o lumină albastră care ia forma unui băieţel, şi se îndreaptă spre pat.
La renovarea castelului, s-au găsit în peretele din care se aud zgomote oase de băiat şi câteva bucăţi dintr-o rochie albastră.
Un alt „rezident” al castelului este fantoma doamnei Mary Berkeley. Se spune că poţi auzi foşnetul rochiei ei de mătase, în timp ce se plimbă pe holuri în căutare soţului ei, care a fugit cu sora acesteia.

                                                 Castelul Windsor

Castelul Windsor (engleză Windsor Castle) este cel mai mare şi cel mai vechi castel locuit din lume. Împreună cu Palatul Buckingham şi cu Palatul Holyrood din Edinburgh face parte din reşedinţele principale a monarhilor britanici din Casa de Windsor. Castelul este situat în centrul oraşului Windsor din comitatul Berkshire, Anglia. Sub clădirea castelului curge Tamisa care face legătura pe apă cu Londra. Regina Elisabeth II petrece aici frecvent sfârşitul de săptămână, unde primeşte şi vizita oficială sau privată a unor miniştri sau şefi de state. Conform izvoarelor istorice castelul datează din timpul lui Wilhelm Cuceritorul. Construcţia castelului, garnizoanei, fortăreţei, închisorii şi părţii locuite fiind coordonată direct de unii monarhi englezi. În timpul războaielor purtate de Anglia, castelul fiind mai bine întărit şi apărat, aceste măsuri strategice se pot observa şi azi.

 

Una dintre numeroasele case în proprietatea Reginei Angliei, se spune despre Castelul Windsor că este bântuit. Oamenii spun că au văzut fantoma lui Henry al VIII-lea plimbându-se pe holuri, că au auzit paşi şi gemete.

O altă fantomă a acestui castel este cea a lui Saxon Hunter Herne, care s-a aruncat în faţa unui cerb pentru a-i salva viaţa regelui. Se spune că spiritul lui bântuie terenurile şi grădinile castelului.
Tot din mărturiile oamenilor reiese că şi Regina Elizabeta ar fi întruchipată într-o fantomă, care apare cu precădere în biblioteca roială. Chipurile ar purta o rochie neagră şi un şal pe umeri.

                    

 

                                    Castelul Chambord

Considerat cel mai frumos castel de pe Valea Loirei, impresionand in egala masura prin eleganta si prin dimensiuni, Chambord reprezinta realizarea visului lui Francisc I, care, indragostit de arta, si foarte tanar fiind, a dorit sa-si exprime vointa si sa-si arate puterea inaltand o capodopera de arhitectura.  Terenul apartinuse in secolul al X-lea contilor de Blois, de Champagne si de Chatillon, dar in 1392 a devenit proprietatea Coroanei, fiind achizitionat de ducele de Orleans care a urcat pe tron ca Ludovic al XII-lea.
Constructiile au inceput in 1519, castelul fiind conceput ca o veritabila fortareata cu un donjon si incinta cu turnuri masive. Atribuita lui Leonardo da Vinci constructia se distinge prin elemente prodigioase cum ar fi scara cu dubla spirala pe care doi oameni pot urca, si se pot vedea fara sa reuseasca sa se intalneasca. Impodobit cu numeroase cosuri, turnulete si lucarne care par sa strapunga cerul, castelul aminteste romanele cavaleresti.

Dimensiunile sale sunt mai mult decat impresionante. Fatada are o lungime de 156 metri si o inaltime de 56 metri iar zidul de incinta are o lungime de 32 de kilometri inchizand 5400 ha, cel mai mare parc forestier din Europa zilelor noastre, adapostind o fauna unica. Din nefericire Francisc I (1515-1547) nu a reusit sa vada castelul terminat. La moartea sa era ridicat numai donjonul si fusesera incepute aripile. Cel care a finalizat constructia a fost Ludovic al XIV-lea. In 1660 el a incredinta lucrarea lui Jules Hardouin Mansart care a terminat-o. Obiectele expuse in castel par sa dea viata acestui asezamant care nu a fost locuit decat 20 de ani in cinci secole. Printre incaperile castelului trebuie remarcate apartamentul lui Francisc I cu sala de consiliu, totul reconditionat in secolul al XVIII-lea dar si cel al lui Ludovic al XIV-lea compus din trei anticamere si camera regelui, admirabil decorate.
O galerie leaga donjonul de capela terminata tot dupa 1660. Apartamentele din secolul al XVIII-lea corespundeau noilor criterii de confort si decoratiile interioare sunt la fel de impresionante. Castelul a fost gazda unor numeroase partide de vanatoare si a unor reprezentatii date de Moliere pentru Ludovic al XIV-lea. In zilele noastre aceata traditie este perpetuata prin spectacolele de sunet si lumina care anima domeniul.

                                           Castelul Warwick, Anglia


Acest castel este cunoscut pentru legenda sa.
Castelul Warwick este cunoscut pentru Turnul Watergate, care se spune că ar fi bântuit de fantoma lui Sir Fulke Greville, înjunghiat mortal în 1628 de către servitorii săi. Conform legendei, fantoma apare în portretul lui Greville, care este agăţat deasupra şemineului din camera de studiu a castelului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu